5 καλοκαιρινές συμβουλές για το σκυλάκι σας
Σκύλος και Καλοκαίρι σημαίνει περισσότερες ώρες παιχνιδιού και ξεγνοιασιάς! Προκειμένου όμως να περάσουμε όλοι καλά πρέπει να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα για την προστασία του. Ο σκύλος το Καλοκαίρι έχει τη δικές του ανάγκες, αφού η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και στη ζέστη μπορεί να του προκαλέσει ακόμη και θερμοπληξία.
Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε τον σκύλο σας ακόμη και τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.
1. Δροσιά και ενυδάτωση
Ο σκύλος το Καλοκαίρι χρειάζεται περισσότερη δροσιά από εμάς, το τρίχωμα του δεν τον βοηθά. Προγραμματίστε τις βόλτες σας ώστε να αποφεύγετε τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας. Προτιμήστε πρωινές και απογευματινές ή βραδινές βόλτες.
Αν πάτε βόλτα κατά τη διάρκεια της ημέρας φροντίστε να έχει πρόσβαση σε μέρη σκιερά γιατί οι πατούσες των σκύλων καίγονται, όπως και οι δικές μας. Μια βόλτα στην καυτή άσφαλτο ή άμμο μπορεί να εξελιχθεί σε τραυματική εμπειρία.
Για να δροσίσετε το σκύλο σας, φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας άφθονο, καθαρό νερό. Ο σκύλος χρειάζεται συνεχή ενυδάτωση, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες. Στο σπίτι, ανανεώνετε το νερό στο πιατάκι του, μεριμνώντας να είναι πάντα γεμάτο, αλλά και στις βόλτες, φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας το δικό του νερό.
2. Προστασία από τσιμπούρια.
Σκύλος και Καλοκαίρι σημαίνει περισσότερη ώρα στην ύπαιθρο, εκεί που παραμονεύουν τα τσιμπούρια και όλα τα εξωπαράσιτα. Πριν πιάσουν οι μεγάλες ζέστες, καλό είναι να κάνετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για ένα εποχιακό check up, γιατί όχι και grooming. Ένα καλό κούρεμα θα τον βοηθήσει να δροσιστεί.
O κτηνίατρος θα σας ενημερώσει επίσης, για όλες τις εναλλακτικές προτάσεις προστασίας από τα τσιμπούρια και όλους τους άλλους ανεπιθύμητους και επικίνδυνους εισβολείς.
3. Προσεκτικό παιχνίδι
Εξοικονόμηση αντοχών και ενέργειας, αυτό είναι το κλειδί για να απολαύσει καλύτερα το παιχνίδι ο σκύλος, το καλοκαίρι. Αν είναι υπερδραστήριος και απολαμβάνει να τρέχει, φροντίστε να παίζετε σε χώρους σκιερούς και σχετικά μικρούς ώστε να μην υπερθερμαίνεται από την έντονη δραστηριότητα. Επιλέξετε παιχνίδια που δεν απαιτούν ιδιαίτερη σωματική προσπάθεια και είναι ικανά να τον κρατήσουν στη σκιά.
4. Σκύλος και θάλασσα
Τα σκυλιά στην παραλία εκτονώνονται και δροσίζονται, παίζοντας με το νερό, αλλά η επίσκεψη στην παραλία χρειάζεται σωστή προετοιμασία.
Επιλέγοντας την παραλία που θα πάτε, βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλη για σκυλιά. Τα σκυλιά στην παραλία θέλουν κι αυτά την ησυχία τους. Πολύβουες παραλίες με χιλιάδες ξαπλώστρες και beach bars, δεν είναι οι καταλληλότερες για να περάσει ο σκύλος καλά. Οι πιο ήρεμες παραλίες χωρίς πολλά ρεύματα και ρηχά νερά, ώστε ο σκύλος να δροσίζεται άφοβα, είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Αποφύγετε να επισκεφθείτε την παραλία μεσημεριανές ώρες που ο ήλιος καίει πολύ.
Αφού επιλέξετε παραλία βεβαιωθείτε, ότι έχετε πάρει όλα τα απαραίτητα για αυτόν. Τα σκυλιά στην παραλία έχουν το δικό τους εξοπλισμό, αντιηλιακό, γιλέκο-σωσίβιο με λαβή διάσωσης για μια στιγμή ανάγκης, cooling mat για να δροσίζεται κάτω από την ομπρέλα, προστατευτικά ποδιών για να μην καίγεται στην άμμο. Ότι κι αν επιλέξετε, αυτά που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι το νερό του, το φαγητό του, την πετσέτα του και βιοδιασπώμενες σακούλες για να κάνει την ανάγκη του μακριά από τον κόσμο και το νερό!
Τα σκυλιά στην παραλία περνάνε τέλεια αρκεί κι εσείς, να είστε διατεθειμένοι να κάνετε παρέα μαζί τους. Αν θέλετε να κοιμηθείτε κάτω από τον ήλιο ανέμελοι, καλύτερα να αφήσετε τον σκύλο στο σπίτι.
5. Σκύλος και αυτοκίνητο
Οι σκύλοι δεν είναι φτιαγμένοι για να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οι εκδρομές με αυτοκίνητο πρέπει να γίνονται με συχνές στάσεις και υπό προϋποθέσεις. Για να δροσίσετε τον σκύλο σας, φροντίστε να καλύψετε τα παράθυρα με σκίαστρα και να ταξιδεύετε με αναμμένο το air condition.
Αυτό που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε, είναι να αφήσετε τον σκύλο μόνο στο αυτοκίνητο! Το εσωτερικό του αυτοκινήτου υπερθερμαίνεται και το σκυλί διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, να πεθάνει από θερμοπληξία!
Αν δείτε σκύλο κλεισμένο σε αυτοκίνητο, καλό είναι να παρέμβετε ειδοποιώντας τις αρχές, πριν να είναι αργά για το ζώο.Τα σκυλιά που εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να πάθουν θερμοπληξία. Είναι καλό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια για να παρέμβετε εγκαίρως.
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε συμπτώματα όπως, υπερβολικό λαχάνιασμα, λήθαργο, ζαλάδα, αποπροσανατολισμό, υπερβολικό σάλιο ή αφρούς από το στόμα, διάρροια και εμετούς, αδυναμία και τρέμουλο ή σπασμούς, μετακινήστε τον σκύλο αμέσως σε μέρος δροσερό και σκιερό. Βάλτε τον πάνω σε βρεγμένη πετσέτα ή cooling mat και κοντά σε ρεύμα ή ανεμιστήρα. Δροσίστε το σκυλί με πολλές, μικρές δόσεις νερού, βρέξτε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου τα πόδια, το κεφάλι και τα αυτιά του και καλέστε τον κτηνίατρο.