Εκπαίδευση Σκύλου στη Βασική Υπακοή – Εντολές
Ποιές είναι όμως οι βασικές εντολές οι οποίες περιλαμβάνονται στον όρο βασική εκπαίδευση σκύλου; Υπάρχει συγκεκριμένη σειρά με την οποία πρέπει να τις διδάξουμε; Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία του σκύλου για να ξεκινήσει την βασική εκπαίδευση σε κάθε μια από τις εντολές;
Ακολουθεί λίστα με τις βασικές εντολές, πολλές από τις οποίες – ενώ αποτελούν εντολές βασικής εκπαίδευσης, πρόκειται για εντολές που μπορούμε να ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε στο σκύλο μας από κουτάβι. Θεωρούμε αυτονόητο και δεδομένο πως ο σκύλος έχει εκπαιδευτεί για τουαλέτα.
1) ΕΛΑ Iσως η πιό σημαντική εντολή μαζί με το όνομα του σκύλου μας. Tην εντολή αυτή τη δίνουμε όταν θέλουμε να έρθει ο σκύλος στο μέρος μας και ξεκινάμε να του τη μαθαίνουμε από κουτάβι στην αρχική εκπαίδευση.
2) ΜΗ και ΜΠΡΑΒΟ – το μπράβο δεν είναι βέβαια εντολή, αλλά σε αντιδιαστολή με το ΜΗ μας βοηθάει στο να μαθαίνουμε στο σκύλο μας ποιές συμπεριφορές είναι επιθυμητές και ποιές όχι.
3) ΔΙΠΛΑ Η εκπαίδευση στη σωστή βόλτα και η εξοικείωση με το λουρί ώστε να μη μας τραβάει είναι από τα πρώτα και πιο βασικά που θα πρέπει να μάθουμε στο σκύλο όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Η εντολή ΔΙΠΛΑ (ή μαζί), μας πάει ένα βήμα παρακάτω μαθαίνοντας το σκύλο μας να περπατάει μαζί μας όχι μόνο χωρίς να τραβάει το λουρί αλλά περπατώντας ακριβώς δίπλα μας κοντά στο γόνατό μας.
4) ΚΑΤΣΕ , όταν θέλουμε να κάτσει στα πίσω πόδια του. Επίσης βασική και πολύ χρήσιμη εντολή
5) ΞΑΠΛΑ (ή κάτω) , όταν θέλουμε να ξαπλώσει εντελώς
6) ΜΕΙΝΕ , για να μένει στο σημείο που του υποδεικνύουμε.
7) ΕΝΤΑΞΕΙ ή ΟΚ για να τον απελευθερώσουμε από την εντολή μείνε.
8) ΑΣΤΟ, όταν θέλουμε να αφήσει κάτι που έχει πιάσει με το στόμα.
Ένας σκύλος που έχει εκπαιδευτεί στις παραπάνω βασικές εντολές ακόμα κι αν δε μάθει τίποτε άλλο θα είναι ένας σκύλος απόλαυση που μπορεί να μας ακολουθεί χωρίς κανένα πρόβλημα σχεδόν σε όλες μας τις δραστηριότητες. Είναι γεγονός πως ένας σκύλος που γνωρίζει και ακούει καλά έστω τις εντολές: έλα, μη και κάτσε είναι η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με έναν σκύλο ανεκπαίδευτο.
Κάποιες περιπτώσεις είναι πιο δύσκολες ανάλογα με το χαρακτήρα του σκύλου, την ηλικία του, την εμπειρία σας και το χρόνο που σας περισσεύει για να διαθέσετε για την εκπαίδευσή του.