Ξενοδοχείο & Πανσιόν σκύλων στη Βαρυμπόμπη
Χρήσιμα άρθρα και πληροφορίες

Πως να εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας για τουαλέτα

Η εκπαίδευση σκύλου για τουαλέτα - αντίθετα από ότι πιστεύουν όσοι έχουν σκύλο για πρώτη φορά - είναι πολύ εύκολη, το πόσο γρήγορα θα μάθει ο σκύλος εξαρτάται από τη δική μας υπομονή και επιμονή.

Εκπαιδεύοντας το σκύλο να κάνει τα τσίσα του εκεί που πρέπει όταν πρέπει, στην ουσία εκπαιδεύουμε και τον εαυτό μας να γνωρίζει πότε έχει έρθει η ώρα να κάνει ο σκύλος την ανάγκη του.

Έχουμε λοιπόν τη χαρά να μοιραζόμαστε το σπίτι μας με ένα καταπληκτικό κουταβάκι. Τα "ατυχήματα" και το σφουγγάρισμα είναι λογικό να υπάρχουν στην αρχή. Με λίγη όμως προσοχή κι επιμονή από την πλευρά μας,

Tο κουταβάκι μπορεί σύντομα να μάθει που πρέπει να πηγαίνει για τουαλέτα.

Επειδή είναι μικρό έχει ανάγκη να πηγαίνει τακτικά για την ανάγκη του και τον πρώτο καιρό θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή ώστε να παρατηρήσουμε έγκαιρα πότε ήρθε η ώρα. Μετά τον ύπνο, μετά απο παιχνίδι, πέντε με δέκα λεπτά αφού φάνε ή πιουν νερό είναι πολύ πιθανόν να θέλουν να κάνουν την ανάγκη τους. Ταΐζοντας με πρόγραμμα βοηθάμε το κουτάβι να κάνει την ανάγκη του επίσης πιο προγραμματισμένα ώστε να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε πότε ήρθε η ώρα για να κάνει την ανάγκη του.

Σημάδια πως πλησιάζει η ώρα για να κάνουν την ανάγκη τους:

Συνήθως αρχίζουν και μυρίζουν το έδαφος, κάνοντας κυκλικές κινήσεις γύρω από τον εαυτό τους. Με τον καιρό θα μπορούμε να προβλέπουμε πότε ήρθε η ώρα .ώστε να οδηγήσουμε το κουτάβι έξω στο σημείο που επιθυμούμε να μάθει να κάνει την ανάγκη του. Στόχος μας είναι να του δημιουργήσουμε από την αρχή τη σωστή συνήθεια προλαβαίνοντας το πριν πάει για τουαλέτα στο σπίτι. Όσο πιο συχνά το προλαβαίνουμε και το οδηγούμε στο σωστό σημείο, τόσο πιο σύντομα του γίνεται συνήθεια να πηγαίνει για τουαλέτα στο σωστό μέρος. Έχουν μάλιστα την τάση με τον καιρό κάποια συγκεκριμένα σημεία να γίνονται από συνήθεια, σημεία αγαπημένα. Μπορούμε να κλείσουμε τις πόρτες στα δωμάτια όπου δε θέλουμε με τίποτα να συμβεί τέτοιου είδους "ατύχημα". Ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο το περιορίζουμε και γίνεται πιο εύκολη η παρακολούθησή του από εμάς ώστε να διαπιστώνουμε κάθε φορά πότε είναι έτοιμος για να τον πάμε έξω για τουαλέτα.

Μία άλλη καλή ιδέα είναι η χρήση του λουριού όταν είναι η ώρα που υπολογίζουμε θα κάνει την ανάγκη του, το οδηγούμε δηλαδή με το λουρί στο χώρο που επιθυμούμε να ενεργηθεί κι έτσι έχουμε απόλυτο έλεγχο στο πού θα τα κάνει.

Την ώρα της διαδικασίας μπορούμε να του λέμε μια λέξη που θα έχουμε επιλέξει, πχ τσίσα, και όταν τελικά κάνει την ανάγκη του να το επιβραβεύουμε με την ίδια λέξη πχ μπράβο τσίσα. Έτσι, σύντομα θα γνωρίζει τι σημαίνει αυτή η λέξη και θα μας βοηθάει να του υποδείξουμε στο μέλλον τον τόπο και το χρόνο που μπορεί να κάνει άνετα την ανάγκη του. (πχ σε μια σύντομη στάση σε ταξίδι με αμάξι κλπ).

Όταν γίνει η αρχή στο σωστό σημείο που έχουμε επιλέξει (και αφού το επαινέσουμε αμέσως εκείνη τη στιγμή ανάλογα) θα έχουμε κάνει ίσως το πιο σημαντικό βήμα. Μετά καλό είναι να το πηγαίνουμε πάντα στο ίδιο σημείο καθώς η μυρωδιά που θα έχει μείνει από την προηγούμενη φορά το προτρέπει να τα ξανακάνει στο ίδιο σημείο, κι έτσι το σωστό σημείο του γίνεται σύντομα συνήθεια.

Το να έχει ατυχήματα μέσα στο σπίτι είναι μέσα στο πρόγραμμα, αλλά θα πρέπει τις πρώτες μέρες να είμαστε σε εγρήγορση και να είναι περισσότερες οι φορές που τον προλαβαίνουμε ώστε να κάνει την ανάγκη του στο σωστό σημείο , ώστε να γίνει το σωστό σημείο συνήθεια. Θα πρέπει δηλαδή τον πρώτο καιρό μέχρι να μάθει, να παρακολουθούμε ουσιαστικά συνέχεια το σκύλο μας όταν αυτός κυκλοφορεί ελεύθερα σε σημεία που δεν πρέπει να λερώσει. Μαντεύοντας πότε είναι η ώρα για την ανάγκη του το πηγαίνουμε πχ βόλτα 5 λεπτά μετά το φαγητό αλλά όλες τις υπόλοιπες ώρες είμαστε με το ένα μάτι στο σκύλο μας ώστε αν τον πετύχουμε την ώρα που πάει να τα κάνει σε μέρος που δε πρέπει , του δείχνουμε να καταλάβει την αποδοκιμασία μας με ένα "μη" αλλά προσοχή στην ένταση * - αν το φοβίσουμε θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα. Το σηκώνουμε μετά και το πάμε εκεί που επιθυμούμε να ενεργηθεί και δε ξεχνάμε τον έπαινο και την ανταμοιβή.

Είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό την ώρα που κάνει στο σωστό σημείο την ανάγκη του να είμαστε εκεί και να τον επαινούμε με ενθουσιασμό. Ένα μπράβο, ένα χάδι και ο ενθουσιασμός μας αρκούν σαν κίνητρο ώστε πολύ γρήγορα να μάθει να πηγαίνει μόνο στο σωστό μέρος για τουαλέτα. Ίσως ακουστεί υπερβολικό αλλά έχει τύχει κουτάβι να μαθαίνει με δύο τέτοια μπράβο να πηγαίνει στο σωστό σημείο για τουαλέτα.

Αντιθέτως με το να τον μαλώνουμε όποτε έχει ένα "ατύχημα" δε κερδίσουμε τίποτα, αντιθέτως καθυστερούμε τη διαδικασία της εκμάθησης γιατί το κουτάβι, συχνά μαθαίνει έτσι να αποφεύγει να κάνει την ανάγκη του όταν είμαστε δίπλα του (ακόμα και στη βόλτα). Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να σφουγγαρίσουμε καλά ώστε να μη μείνει μυρωδιά, χωρίς να το κάνουμε καθόλου μα καθόλου θέμα. Είναι 100 φορές πιο χρήσιμο να του δείξουμε τι πρέπει να κάνει, από το να του δείξουμε τι δεν πρέπει να κάνει.

Ακόμη χειρότερο από το να μαλώνουμε το σκύλο επειδή λέρωσε, είναι να τον μαλώνουμε ΑΦΟΥ έχει λερώσει. Για παράδειγμα επιστρέφοντας από τη δουλειά ανακαλύπτουμε οτι έχει λερώσει. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χαλάμε τη σχέση εμπιστοσύνης που μας έχει ο σκύλος μας. Γιατί ο σκύλος δεν έχει τη δυνατότητα να καταλάβει την έννοια της τιμωρίας, και ακόμα περισσότερο δεν έχει τη δυνατότητα να συνδυάσει την αντίδρασή μας σε σχέση με κάποια δική του ενέργεια που δεν συμπίπτει χρονικά (που έγινε δηλαδή πολύ νωρίτερα). Μπορεί να καταλάβει πως η αντίδρασή μας έχει σχέση με κάποια δική του ενέργεια μόνο αν αντιδράμε εκείνη ακριβώς την ώρα, ταυτόχρονα. Και όπως είπαμε την ώρα που πάει να κάνει την ανάγκη του σε λάθος μέρος, ένα "μη" αρκεί.

Επίσης σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να επαινούμε τη σωστή συμπεριφορά του σκύλου δείχνοντάς του έτσι τι επιθυμούμε να κάνει, παρά να του δείχνουμε τι είναι αυτό που δε θέλουμε να κάνει. Αυτό είναι και το νόημα της εκπαίδευσης με θετική υποκίνηση και ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι πως εκπαιδεύουμε το σκύλο να θέλει να μας ευχαριστήσει γιατί γνωρίζει πως κι εμείς με τη σειρά μας θα του το ανταποδώσουμε με τις φιλοφρονήσεις μας, τον έπαινο, τα παιχνίδια και τις λιχουδιές του. Δε θέλουμε να μας φοβάται, θέλουμε να υπακούει με τη θέλησή του τους κανόνες μας.

Τα κουτάβια μαθαίνουν πολύ γρήγορα, με λίγη προσοχή και υπομονή θα έχουμε πολύ σύντομα αποτελέσματα και ένα κουτάβι άψογα εκπαιδευμένο στο θέμα τουαλέτας! Μέχρι τότε καλό είναι να έχουμε τη σφουγγαρίστρα εύκαιρη, και τα μάτια μας δεκατέσσερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

*Συμβουλή: Το "μυστικό" είναι μέχρι να μάθει τη διαδικασία της τουαλέτας, να παρακολουθούμε το σκύλο συνέχεια όταν κυκλοφορεί ελεύθερος μέσα στο σπίτι. Ένα μη αρκεί ως επίπληξη αν αντιληφθούμε πως πάει να τα κάνει μέσα στο σπίτι, στη συνέχεια μεταφέρουμε το σκύλο στο σημείο που επιθυμούμε να κάνει την ανάγκη του και το επαινούμε όταν την κάνει στο σωστό μέρος. Επίσης το μη πρέπει να το λέμε ακριβώς εκείνη την ώρα που πάει να κάνει την ανάγκη του σε λάθος σημείο. Με τι ένταση πρέπει να λέμε αυτό το "μη" εξαρτάται από το σκύλο. Κάθε σκύλος έχει διαφορετική ευαισθησία και επειδή στόχος μας είναι να διακόψουμε μια ανεπιθύμητη ενέργεια και όχι να τρομάξουμε το σκύλο, ξεκινάμε με μία μέτρια ένταση κι αν δούμε πως ο σκύλος δεν ανταποκρίνεται την ανεβάζουμε. Aν και πάλι δεν ανταποκρίνεται μπορούμε ταυτόχρονα με το μή να χτυπήσουμε δυνατά παλαμάκια για να αποσπάσουμε την προσοχή του.

Πηγή: www.ekpaideysh-skylon-odigies.com