Ο σκύλος και το αυτοκίνητο: συμβουλές για ασφαλείς περιπέτειες
Είναι λογικό να μην θέλουμε να αποχωριζόμαστε τον σκύλο μας, ούτε όταν πάμε εκδρομή. Άλλωστε οι στιγμές που μοιραζόμαστε μαζί του είναι αυτές που μας φέρνουν πιο κοντά. Για να περάσουμε όμως και εμείς και το σκυλί καλά, θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα και να κάνουμε σωστή προετοιμασία.
Το ταξίδι με αυτοκίνητο μπορεί να στρεσάρει τον σκύλο μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η φύση δεν τον έχει προετοιμάσει για αυτή την περιπέτεια. Καλό θα ήταν λοιπόν να τον βοηθήσουμε.
Πριν το ταξίδι:
- Φροντίζουμε να εξοικειωθεί με το εσωτερικό του αυτοκινήτου, κάνοντας κάποιες μικρές βόλτες πριν από την εκδρομή.
- Δεν τον αφήνουμε να βγαίνει τρέχοντας από το αυτοκίνητο στον δρόμο. Καθώς πολλά σκυλιά χάνονται, καλό θα ήταν να τον μάθουμε να βγαίνει από το αυτοκίνητο με το δικό μας πρόσταγμα και πάντα με λουρί. Πριν το ταξίδι φροντίζουμε να είναι τσιπαρισμένος ή να φορά κολάρο με όλα τα στοιχεία του.
- Δεν τον ταΐζουμε πριν την αναχώρηση, συμβαίνει συχνά σε μια δύσκολη διαδρομή τα σκυλιά, να κάνουν εμετό. Αν το ταξίδι είναι πολύωρο και το σκυλί χρειαστεί να φάει σε κάποια από τις στάσεις, φροντίζουμε να είναι κάτι ελαφρύ. Αποφεύγουμε κόκαλα ή κομμάτια κρέας και άλλες τροφές που μπορεί να του πέσουν βαριές στο στομάχι.
- Του βάζουμε να πιει νερό περίπου ένα δίωρο πριν το ταξίδι για να αποφύγουμε τα πολλά σάλια. Σιγουρευόμαστε ότι έχουμε μαζί μας νερό για να πιει, αν θελήσει κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
- Πριν ξεκινήσουμε κάνουμε μια μεγάλη βόλτα μαζί του καθώς, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δεν θα μπορεί να κινηθεί όπως θέλει και η διαδρομή μπορεί να μην ενδείκνυται για πολλές στάσεις.
- Κάθε μια με δύο ώρες καλό είναι να κάνουμε μια στάση διάρκειας 15’, ώστε το σκυλί να κάνει την ανάγκη του και να ξεμουδιάζει.
- Οι καλύτερες ώρες για να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας είναι, νωρίς το πρωί ή το απόγευμα που πέφτει ο ήλιος και δεν έχει πολύ ζέστη.
- Πριν μπούμε με τον σκύλο στο αμάξι φροντίζουμε να αφαιρέσουμε πράγματα που μπορεί να μυρίζουν περίεργα, καθώς οι σκύλοι έχουν ευαίσθητες μύτες.
Ακολουθώντας τα παραπάνω κάνουμε μια καλή αρχή, για να έχουμε όμως ένα ασφαλές ταξίδι, χωρίς απρόοπτα, πρέπει να προσέξουμε μερικά πράγματα ακόμη.
Δεν αφήνουμε ποτέ το σκυλί μέσα στο αυτοκίνητο ανεξέλεγκτο. Πριν το βάλουμε στην καμπίνα, κάνουμε μια έρευνα αγοράς για να βρούμε τα κατάλληλα αξεσουάρ για το μέγεθός του. Για την ασφάλεια του, προμηθευόμαστε ζώνη ασφαλείας για σκύλους και ειδικό κάθισμα, ενώ αν θέλουμε να προστατέψουμε τις ταπετσαρίες του αυτοκινήτου από τυχόν “ατυχήματα”, καλύπτουμε τα καθίσματα με ειδικά προστατευτικά.
Βάζουμε το ζώο να κάτσει μακριά από το τιμόνι και τα πεντάλ και σε σημείο που δεν θα εμποδίσει την ορατότητα του οδηγού. Αν ταξιδεύουμε με παρέα, καλό θα είναι να αναλάβει την επίβλεψη του κάποιος συνεπιβάτης. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι σε περίπτωση που το σκυλί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, βαρεθεί, κουραστεί ή φοβηθεί μπορεί να δημιουργήσει αναστάτωση στην καμπίνα και άθελά του, να προκαλέσει ατύχημα.
Η οδήγηση με τον σκύλο συνεπιβάτη πρέπει να είναι προσεκτική. Οδηγούμε μαλακά, χωρίς απότομα φρεναρίσματα που μπορεί να προκαλέσουν πτώσεις και ατυχήματα. Αποφεύγουμε να ανοίξουμε όλα τα παράθυρα και δεν βάζουμε το air- condition στο full για να μην κρυώσει και αρρωστήσει. Μπορεί να δείχνει χαριτωμένο στις ταινίες, αλλά δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να αφήνουμε τον σκύλο να βγάζει το κεφάλι έξω από το παράθυρο. Μια λάθος κίνηση και κινδυνεύει να βρεθεί εκτός, ενώ τα αυτιά που ανεμίζουν, μπορεί να τον αρρωστήσουν με ωτίτιδα.
Το να αφήνουμε τον σκύλο μόνο του σε κλειστό, παρκαρισμένο αυτοκίνητο είναι απαγορευτικό! Αν χρειαστεί να μείνει μόνος του για λίγο, δεν ξεχνάμε να αφήσουμε ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό ώστε το ζώο να παίρνει αέρα. Δεν αφήνουμε ποτέ τον σκύλο στο αυτοκίνητο, κάτω από τον ήλιο, γιατί μπορεί το σώμα του να υπερθερμανθεί και να πάθει αποπληξία.
Τέλος, πριν φύγουμε από το σπίτι βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε μαζί όλα τα απαραίτητα:
- Νερό
- Τα μπολ του νερού και του φαγητού του.
- Φαγητό, κατά προτίμηση αυτό που έχει συνηθίσει να τρώει κάθε μέρα.
- Λιχουδιές που θα τον ηρεμούν και θα τον κάνουν να ξεχνιέται.
- Παιχνίδια για να δαγκώνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ώστε να μην δαγκώνει τα καθίσματα.
- Κτηνιατρικό διαβατήριο
- Πετσέτα ή πανί για να τον σκουπίζουμε.
- Πανί για τα σάλια.
- Σακούλες για εμετό και περισυλλογή κοπράνων.
- Κουτί πρώτων βοηθειών.
- Κάποιο ελαφρύ ηρεμιστικό που θα συστήσει ο κτηνίατρος.
- Κάποιο φάρμακο για τη ναυτία, που θα συστήσει ο κτηνίατρος.
- Το λουρί του.
Μετά από όλα αυτά, το μόνο που μένει είναι να επιλέξουμε προορισμό!