Ο σκύλος μου έχει παράσιτα, τι κάνω;
Τι είναι τα παράσιτα σκύλου;
Τα παράσιτα είναι οργανισμοί που ζουν σε έναν άλλο οργανισμό και λειτουργούν σε βάρος του. Τα παράσιτα είναι συχνό φαινόμενο στους σκύλους, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που οι εξερευνήσεις στη φύση είναι πιο συχνές. Οι σκύλοι κολλούν παράσιτα από μολυσμένο χώμα ή νερό, από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού ή σκνίπας, από λάσπες και γρασίδι ή από άλλα ζώα. Τα παράσιτα σκύλου είναι επικίνδυνα τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ανθρώπους που ζουν μαζί τους. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη, το σίγουρο είναι ότι, όταν ο σκύλος μας έχει παράσιτα δεν αργούμε να το διαπιστώσουμε μιας και η παρουσία τους έχει επιπτώσεις στη διάθεση και στην υγεία του.
Τα συμπτώματα που εμφανίζει ένας σκύλος που έχει παράσιτα διαφέρουν ανάλογα με το είδος παράσιτου που έχει κολλήσει. Το πρώτο πράγμα που επηρεάζουν τα παράσιτα σκύλου είναι η ενέργεια του ζώου. Αν δούμε τον σκύλο μας μαζεμένο, ανόρεχτο, να κουράζεται εύκολα και να μην έχει διάθεση για παιχνίδι, σίγουρα πρέπει να το ψάξουμε περισσότερο. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι ο κνησμός και η ευαισθησία στο δέρμα, αναιμία, πρησμένη κοιλιά, διάρροια και εμετός ή επίμονος βήχας. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν κάποια από τα παραπάνω, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι μία επίσκεψη στον κτηνίατρο για έλεγχο και θεραπεία.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά αντιπαρασιτικά σκύλου που διαφέρουν στον τρόπο εφαρμογής, την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια δράσης τους.
Αντιπαρασιτικό χάπι σκύλου.
Το αντιπαρασιτικό χάπι είναι η πιο σύγχρονη και διαδεδομένη μέθοδος πρόληψης από τα παράσιτα. Προστατεύει αποτελεσματικά τους σκύλους από τους ψύλλους και τα τσιμπούρια, για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς η δράση του διαρκεί από 1 έως και 3 μήνες.
Ένα πλεονέκτημα των χαπιών έναντι άλλων spot-on λύσεων, όπως η αμπούλα, είναι ότι δεν επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες (π.χ. το νερό) κι έτσι ο σκύλος μας μπορεί να κάνει μπάνιο χωρίς να μειώνεται η αποτελεσματική τους δράση.
Η χορήγηση του αντιπαρασιτικού χαπιού στον σκύλο γίνεται εύκολα αφού τα περισσότερα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν ευχάριστη γεύση.
Τα αντιπαρασιτικά χάπια παρότι αποτελεσματικά δεν έχουν απωθητική δράση ενώ σαν λύση δεν είναι η πλέον οικονομική.
Αντιπαρασιτικό κολάρο σκύλου.
Το αντιπαρασιτικό κολάρο ή λουρί κρατά μακριά και προστατεύει τον σκύλο μας από ψύλλους, τσιμπούρια, σκνίπες και κουνούπια. Η δράση του διαρκεί έως και 12 μήνες, εφαρμόζεται εύκολα και συνοδεύει τον σκύλο μας σε κάθε του βόλτα! Η δραστική ουσία του λουριού απλώνεται αργά στο σώμα του ζώου, ιδιαίτερα στις αρχές της εφαρμογής του αλλά και μετά από κάθε μπάνιο.
Για μέγιστη αποτελεσματικότητα, με το αντιπαρασιτικό λουρί καλό είναι να χρησιμοποιούμε και κάποιο συμπληρωματικό προϊόν, ειδικά κατά τους Καλοκαιρινούς μήνες όπου ο σκύλος μας εκτίθεται περισσότερο αφού περνάει επιπλέον ώρες στην ύπαιθρο.
Αντιπαρασιτικές Αμπούλες - Spot on.
Οι αντιπαρασιτικές αμπούλες περιγράφονται ως λύση spot –on καθώς μπαίνουν κατευθείαν πάνω στο τρίχωμα του σκύλου. Μπορεί η αντιπαρασιτική αμπούλα να αποτελεί οικονομικότερη λύση από άλλες που κυκλοφορούν στο εμπόριο αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δράση της διαρκεί έναν μήνα. Μετά την εφαρμογή ο σκύλος δεν πρέπει να βραχεί για δύο 24ωρα. Επιπλέον, επειδή το υγρό της αμπούλας είναι τοξικό, καλό είναι να μην χαϊδέψουμε τον σκύλο μας μέχρι να στεγνώσει.
Εφόσον επιλέξουμε αυτή τη λύση για την προστασία του σκύλου μας θα πρέπει να θυμόμαστε πότε τελειώνει ο μήνας ώστε το κατοικίδιό μας να μην μείνει απροστάτευτο ούτε λεπτό.
Αντιπαρασιτικό σπρέι.
Από τα αντιπαρασιτικά σκύλου, το σπρέι αποτελεί μια αποτελεσματική για τους ψύλλους και τα τσιμπούρια επιλογή, παρόλα αυτά δεν προστατεύει το ζώο από τις σκνίπες και τα κουνούπια. Όπως και οι αντιπαρασιτικές αμπούλες, το αντιπαρασιτικό σπρέι έχει διάρκεια δράσης 1 μήνα, είναι λοιπόν σημαντικό να θυμόμαστε την ημερομηνία κάθε ψεκασμού ώστε να μην μένει το ζώο ακάλυπτο.
Το αντιπαρασιτικό σπρέι αποτελεί μια οικονομική λύση αλλά σίγουρα όχι την πιο πρακτική καθώς για να λειτουργήσει αποτελεσματικά χρειάζεται να ψεκάσουμε όλο το σώμα του σκύλου μας.
Πριν αποφασίσουμε ποια εναλλακτική είναι αυτή που προτιμούμε καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν κτηνίατρο, ο οποίος ανάλογα με το ιστορικό και το μέγεθος του σκύλου μας, θα μας υποδείξει την ιδανική λύση. Για να είμαστε ακόμη πιο ήσυχοι φροντίζουμε ο σκύλος να περνάει από έναν εξαμηνιαίο ιατρικό έλεγχο ώστε αν τυχόν προσβληθεί από παράσιτα να γίνει η διάγνωση εγκαίρως.