Tips για να κάνεις τον σκύλο σου μπάνιο
Πώς να κάνω το σκύλο μου μπάνιο.? Καλό ερώτημα ..!
Ο σκύλος σου θέλει να έχει την προσωπική του υγιεινή και προφανώς, αυτό είναι απαραίτητο και για τη δική σου υγεία. Θα πρέπει λοιπόν να δώσεις την πρέπουσα βαρύτητα στην διαδικασία του μπάνιου ώστε να είναι ευχάριστη τόσο για εσένα, όσο και για εκείνον.
Αρχικά για να έχεις μια υγιής σχέση με τον σκύλο σου θα πρέπει να το μάθεις από μικρό την διαδικασία του μπάνιου ώστε να καταλάβει πως η διαδικασία αυτή είναι αναγκαία. Προσπάθησε να μην θυμώνεις και να μην τον μαλώνεις σε περίπτωση που αρχίσει να χοροπηδά μέσα στην μπανιέρα, αφού είναι φυσικό να φοβάται ή και να αγχώνεται. Σε περίπτωση που προσπαθεί να βγει θα μπορούσες να του μιλήσεις ήρεμα και να τον συγκρατήσεις. Σιγά σιγά δημιουργώντας ένα πρόγραμμα και το μπάνιο γίνει ένα συχνό φαινόμενο θα δεις πως δεν θα χρειάζεται να τον βάζεις με το ζόρι στη μπανιέρα, στο χέρι σου είναι να τον μάθεις να πηδά μόνος του μέσα ή να τον βοηθάς με μία αγκαλιά!
Βέβαια το καλοκαίρι είναι πιο εύκολο να κάνεις μπάνιο το σκύλο σου στο μπαλκόνι με το λάστιχο ή στην αυλή. Οι δυσκολίες κρύβονται στον χειμώνα που θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις την μπανιέρα σου καθώς ένα μπάνιο έξω στην αυλή όπως το καλοκαίρι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του τετράποδου φίλου σου, αφού όσο καλά κι αν τον σκουπίσεις με πετσέτα ή ακόμα κι αν τον στεγνώσεις με σεσουάρ, το σώμα του παραμένει υγρό και μπορεί να κρυώσει. Εάν έχεις πρόβλημα και δεν θέλεις να βάλεις τον σκύλο σου στην μπανιέρα για λόγους υγιεινής θα πρέπει να γνωρίζεις πως αν πλύνεις καλά την μπανιέρα και την απολυμάνεις με χλωρίνη και καυτό νερό, δεν κινδυνεύεις από κάτι μπορείς να ρωτήσεις και τον κτηνίατρο σου για αυτό.
Ας περάσουμε τώρα όμως στην διαδικασία του λουσίματος να δούμε μερικά tips το τι βήματα θα πρέπει να ακολουθήσεις.
- Αρχικά δοκίμασε το νερό στο χέρι σου και φρόντισε ώστε να είναι σίγουρα χλιαρό. Στα ζώα δεν αρέσει ούτε το κρύο ούτε το καυτό νερό. Προσπάθησε να μη χρησιμοποιείς πολύ πίεση, να έχεις το τηλέφωνο του ντουζ σε μέτρια θέση.
- Πάρε το κατάλληλο σαμπουάν για σκύλους κατάλληλο για τον τύπο τριχώματος του σκύλου σου. Αραίωσε ένα καπάκι σαμπουάν σε περίπου ένα λίτρο νερό, μην βάζεις κατευθείαν το σαμπουάν στο δέρμα του σκύλου και σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιείς το δικό σου σαμπουάν.
- Κάνε καλή σαπουνάδα στο σκύλο, στη ράχη του, στα πόδια και την κοιλιά του, ενώ φρόντισε να αποφύγεις το κεφάλι, τα αυτιά και τα μάτια του. Επίσης μην ξεχνάς να ξεπλένεις αργά και σχολαστικά το τρίχωμα του.
- Καλό θα ήταν να αγοράσεις μία πετσέτα αποκλειστικά για το σκύλο σου ή να χρησιμοποιείς αποκλειστικά κάποια δικιά σου. Αυτή την πετσέτα θα την πλένεις στο πλυντήριο και θα την αποθηκεύεις σε κάποιο ντουλάπι ή στο κουτί με τα αξεσουάρ του σκύλου σου, για να μην μπερδευτεί με τις δικές σου.
- Να φροντίσεις να είσαι σε ετοιμότητα, έχοντας ήδη σε ετοιμότητα το σεσουάρ στην πρίζα, ώστε να αρχίσεις άμεσα το στέγνωμα του σκύλου σου. Για τη δική σου διευκόλυνση, αλλά και για να μην παραπονιέται ο τετράποδος φίλος σου, καλό θα ήταν να χτενίζεις το σκύλο σου πριν μπει στο μπάνιο, για να ξεμπλεχτεί το τρίχωμα του. Μετά το μπάνιο, το βούρτσισμα βοηθά στο πιο γρήγορο στέγνωμα, με το σεσουάρ.
- Αν και έχεις την κουρτίνα τραβηγμένη στην άκρη, όταν τελειώσει το μπάνιο, καλό είναι να μάθεις στο σκύλο να τινάζεται μέσα στη μπανιέρα. Αν περιμένεις λίγα δευτερόλεπτα, θα το κάνει, είναι βέβαιο!
Τέλος, μην ξεχνάς να βάζεις βαμβάκι μέσα στα αυτιά του σκύλου σου, καθώς χρησιμεύει στο να μην μπει νερό όσο τον κάνεις μπάνιο, ώστε να μην πάθει ωτίτιδα…
ilovedogs tip: Μην ξεχνάς πως τα κουτάβια κάτω των 2 μηνών δεν πρέπει να τα κάνουμε μπάνιο, ειδικά όταν είναι ανεμβολίαστα, τα μωρά κουτάβια τα καθαρίζουμε μόνο με υγρά πανάκια!