Πώς να κοινωνικοποιήσετε τον σκύλο σας
Η κοινωνικοποίηση του σκύλου μας είναι πολύ σημαντική για να περάσει μια ήρεμη κι ευτυχισμένη ζωή. Κοινωνικοποιώντας το κουτάβι μας διασφαλίζουμε ότι θα μάθει να έχει καλή διάδραση με άλλους σκύλους και ανθρώπους και ότι θα εξοικειωθεί με το περιβάλλον που θα αποτελέσει βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς του.
Η ιδανική περίοδος για να ξεκινήσουμε την κοινωνικοποίηση του κουταβιού μας είναι μεταξύ τριών και δεκαέξι εβδομάδων, η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά και προϋποθέτει υπομονή διότι ο στόχος είναι το σκυλί να γνωρίσει τον κόσμο χωρίς άγχος και τραυματικές εμπειρίες. Προσπαθήστε να φέρετε σε επαφή το σκυλί με όσο περισσότερο και διαφορετικό κόσμο μπορείτε, νέους, μεγαλύτερους σε ηλικία, μικρά παιδιά. Κάθε επαφή είναι και μια πρωτόγνωρη εμπειρία που εσείς θα βοηθήσετε να γίνει διασκεδαστική ακολουθώντας κάποια απλά tips:
- Μην ξεχνάτε ότι τα ζώα έχουν διαίσθηση, αν δείτε τον σκύλο φοβισμένο παραμείνετε ήρεμοι και χαλαροί. Αν κάνετε θέμα τη συμπεριφορά του θα αγχωθεί χειρότερα.
- Σε περίπτωση που οι άνθρωποι γύρω του θελήσουν να το χαϊδέψουν, βεβαιωθείτε ότι τα χέρια τους βρίσκονται σε ορατό για αυτό σημείο, όπως στον λαιμό και στο πιγούνι.
- Επιβραβεύστε το με κάποια λιχουδιά ώστε να συνδέσει τη συνάντηση με άλλους ανθρώπους με κάτι που το ευχαριστεί.
Η γνωριμία με το περιβάλλον θα γίνει επίσης προσεκτικά, ξεκινώντας από μια μικρή βόλτα που σταδιακά θα μεγαλώνει. Σε αυτές τις βόλτες το σκυλί θα ξεκινήσει να εξοικειώνεται με πράγματα που εμείς έχουμε συνηθίσει όπως, οι όροφοι μιας πολυκατοικίας, τα αυτοκίνητα, τα ποδήλατα, τα φανάρια, τους ανθρώπους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο σώμα ή το ντύσιμό τους (π.χ. κουκούλες, γυαλιά, καπέλα, ομπρέλες) και φυσικά, με τις γάτες και τα άλλα σκυλιά.
Εφόσον το σκυλί έχει ολοκληρώσει τα απαραίτητα εμβόλιά του, μπορείτε να ξεκινήσετε τις βόλτες σας στα πάρκα, πάντα με γεμάτες τις τσέπες λιχουδιές για να το επιβραβεύσετε την κατάλληλη στιγμή. Για αρχή αφήστε το σκυλί να εξερευνήσει τον χώρο, αν ανταποκρίνεται στα καλέσματα σας μπορείτε να δοκιμάσετε και χωρίς λουρί.
Προτού ο σκύλος έρθει σε επαφή με κάποιον άλλο σκύλο βεβαιωθείτε ότι το άλλο μέλος της παρέας έρχεται με καλές προθέσεις αλλά και ότι ο σκύλος σας αισθάνεται καλά. Είναι σημαντικό να ξέρετε τα σημάδια που υποδηλώνουν δυσφορία όπως, χασμουρητό, ουρά κάτω από τα σκέλια ή υπερβολικό λαχάνιασμα, ώστε να δράσετε αναλόγως. Για αρχή, μια καλή ιδέα θα ήταν να οργανώσετε να βρεθεί για παιχνίδι με τον σκύλο κάποιας φίλης ή φίλου, εφόσον γνωρίζετε ότι το σκυλί τους είναι φιλικό προς τα άλλα σκυλιά. Προσοχή, το μέγεθος μετράει. Μπορεί να ακούγεται τέλεια ιδέα να συστήσετε το Τσιουάουα σας με το Γερμανικό Ποιμενικό ενός φίλου αλλά χρειάζεται διπλή προσοχή μήπως κάτι στραβώσει.
Η κοινωνικοποίηση του ζώου είναι πολύ σημαντική για να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή γι’ αυτό, ακόμη κι αν ο σκύλος μας είναι μεγάλος, αξίζει να το προσπαθήσουμε. Στα σκυλιά μεγαλύτερης ηλικίας η διαδικασία κοινωνικοποίησης χρειάζεται ακόμη περισσότερη υπομονή, κατανόηση και αγάπη. Η εκπαίδευση μπορεί να είναι πιο δύσκολη, αλλά δεν είναι ακατόρθωτη. Αν δούμε ότι δεν μπορούμε μόνοι μας, ίσως θα ήταν καλύτερα να στραφούμε σε έναν εκπαιδευτή ή να εμπιστευτούμε τον σκύλο σε μια έμπειρη ομάδα, όπως είναι η ομάδα του ξενοδοχείου σκύλων I Love Dogs. Σίγουρα η προσπάθεια θα μας ανταμείψει, ο σκύλος θα γίνει πιο ανεξάρτητος και πιο χαρούμενος, αφού θα μάθει να απολαμβάνει το παιχνίδι με τα άλλα σκυλιά.