Τι προσπαθεί να μου πει ο σκύλος μου όταν γαβγίζει;
Αν και εσείς έχετε αυτή την απορία τότε το άρθρο αυτό σας ενδιαφέρει..! Όπως όλοι ξέρουμε οι σκύλοι όταν γαβγίζουν προσπαθούν να μας πουν κάτι, αυτός είναι ο κώδικας επικοινωνίας τους, πολλοί όμως δεν γνωρίζουν πως κάθε γάβγισμα είναι διαφορετικό και κάθε ένα από αυτά έχουν και διαφορετική ερμηνεία .
Μπορεί το γάβγισμα των σκύλων πολλές φορές να προειδοποιεί για κάτι ασυνήθιστο που μπορεί να συμβαίνει ή επειδή μπορεί να θέλουν να κάνουν την ανάγκη τους, αλλά υπάρχουν και φορές που γαβγίζουν και για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που ήδη γνωρίζουμε. Επειδή πολλές φορές το γάβγισμα ενός σκύλου γίνεται υπερβολικό αλλά και κουραστικό θα πρέπει να μάθετε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να γαβγίζει ώστε να τους κατανοήσετε, πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν τους λόγους του γαβγίσματος με αποτέλεσμα να εκνευρίζονται και να μαλώνουν τον σκύλο τους.
Πριν προχωρήσουμε να αναφέρουμε τα είδη γαβγίσματος να πούμε ότι αρκετοί ιδιοκτήτες σκύλων ύστερα από την πολυετή τους εμπειρία στο θέμα κατοχής σκύλων έχουν το πλεονέκτημα να μπορούν να αναγνωρίζουν πιο εύκολα το τι θέλει να τους πει ο σκύλος τους όταν γαβγίζει. Βέβαια ύστερα από αυτό το άρθρο αν είστε νέος ιδιοκτήτης σκύλου θα είστε και εσείς σε θέση να γνωρίζετε τους λόγους που γαβγίζει ένας σκύλος, πάμε να δούμε λοιπόν.
Ένα από τα δημοφιλέστερα γαβγίσματα και από τα πιο συχνότερα είναι το γάβγισμα της “περιοχής” δηλαδή την ώρα που κάποιος άνθρωπος ή και ζώο πλησιάζει τον χώρο του σκύλου σας τότε η πρώτη του αντίδραση είναι ένα έντονο και γρήγορο γάβγισμα, σίγουρα θα το έχετε βιώσει καθώς όλοι οι σκύλοι το κάνουν.
Δεύτερο είδος γαβγίσματος αυτό της ανησυχίας, ένα γάβγισμα πολύ συχνό καθώς στο άκουσμα ενός ήχου που του φαίνεται παράξενος τότε ο σκύλος σας αντιδρά με ένα πιο ήπιο γάβγισμα από αυτό του γαβγίσματος της “περιοχής”.
Τρίτο ένα είδος γαβγίσματος το οποίο είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα 2 καθώς αυτό το δημιουργούμε στον σκύλο μας εμείς οι ίδιοι, και δεν είναι άλλο από το γάβγισμα “επαίτης” δηλαδή της αναζήτησης προσοχής. Θα έχετε παρατηρήσει πως μερικοί σκύλοι γαβγίζουν στους ιδιοκτήτες τους προκειμένου να τους δώσουν προσοχή ή να τους δώσουν φαγητό ή κάποιο παιχνίδι, σε αυτή την περίπτωση αν ενδώσουν μαθαίνουν τον σκύλο τους να γαβγίζει κάθε φορά που χρειάζεται κάτι. Το λάθος είναι πως πρέπει να σταματήσουν να ενδίδουν εκείνη την ώρα του γαβγίσματος διότι είναι σαν να το επιβραβεύουν .
Τέταρτο το γάβγισμα ενός όμορφου συναισθήματος, ή αλλιώς το γάβγισμα του “χαιρετισμού” δηλαδή κάθε φορά που βλέπει άλλα σκυλιά ή και ανθρώπους βλέπουμε πως έχουμε κούνημα της ουράς και μια χαλάρωση στο σώμα, ένας μοναδικός τρόπος έκφρασης χαράς που το συναντάμε μόνο στους τετράποδους φίλους μας.
Πέμπτο στην σειρά το γάβγισμα της “βαρεμάρας” και σε αυτή την περίπτωση μερίδιο ευθύνης έχουμε εμείς οι ιδιοκτήτες καθώς εάν δεν αφιερώνουμε αρκετό χρόνο για να ασκηθεί ο σκύλος μας τότε οι συνέπειες είναι αρκετές όπως το να βλέπουμε τον σκύλο μας να τρέχει μέσα στο σπίτι πάνω κάτω γαβγίζοντας χωρίς λόγο, αυτό είναι ένα δείγμα πως σκύλος μας πλήττει και χρειάζεται εκτόνωση.
Έκτο έχουμε το γάβγισμα της κοινωνικοποίησης, και δεν είναι άλλο από αυτό το γάβγισμα που γίνεται πράξη στο άκουσμα άλλου γαβγίσματος όσο μακρυά και αν είναι αυτό, με αυτόν τον τρόπο οι σκύλοι μας δείχνουν πως έχουν και αυτοί έναν τρόπο να ένδειξης κοινωνικοποίησης .
Έβδομο και προτελευταίο στην σειρά ένα γάβγισμα το οποίο μας γίνεται όταν ένας σκύλος βρίσκεται σε σύγχυση δηλαδή όταν τον έχουμε δεμένο και θέλει να λυθεί ή όταν θέλει να προσεγγίσει άλλους σκύλους και δεν μπορεί. Σίγουρα αυτό το γάβγισμα είναι ένα από τα πιο έντονα που μπορούμε να συναντήσουμε.
Τελευταίο στην σειρά έχουμε αυτό το γάβγισμα που χρειάζεται να δώσουμε την πρέπουσα σημασία και είναι αυτό του τραυματισμού ή της αρρώστιας. Ο σκύλος μας σε αυτή την περίπτωση γαβγίζει για να μπορέσει να εκφράσει τον πόνο του ή την δυσφορία που μπορεί να νιώθει. Μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για τις απαραίτητες εξετάσεις θα ήταν ότι καλύτερο για να αποφύγετε τα χειρότερα.